ΤΑ SUV ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΑ SUV ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από την αρχή του 2023, το 51% των νέων οχημάτων που πωλούνται στην Ευρώπη είναι πλέον SUV.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πωλήσεις SUV έχουν ξεπεράσει το 50% στην Ευρώπη.

Στη Βόρεια Αμερική, οι καταναλωτές έχουν στραφεί μαζικά προς τα SUV και τα pickups. Στην Ευρώπη, το κλασσικό συμβατικό αυτοκίνητο ήταν πάντα πιο δημοφιλές, αλλά και εκεί έχει αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των SUV για αρκετά χρόνια. Το 2023 σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο σε αυτή την τάση: τα SUV αποτελούν πλέον πάνω από το μισό των νέων πωλήσεων οχημάτων στην Γηραία Ήπειρο. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς των SUV ανήλθε σε 51%.

tesla model y

Στην κορυφή βρίσκεται το Tesla Model Y με 138.152 πωλήσεις, ακολουθούμενο από το Volkswagen T-Roc με 104.465 πωλήσεις και το Toyota Yaris Cross.

volkswagen t roc 1032

Είναι καθησυχαστικό πάντως που ένα ηλεκτρικό όχημα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με μερικά μικρά SUV να ακολουθούν. Να σημειωθεί εδώ οτι οι τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη είναι ακόμα υψηλότερες απ’ ό,τι στη Βόρεια Αμερική.

Η κατανομή των νέων πωλήσεων οχημάτων στην Ευρώπη το 2023 είναι:

Subcompact SUVs – 1.133.822 πωλήσεις

Compact SUVs – 999.558 πωλήσεις

Subcompact αυτοκίνητα – 913.571 πωλήσεις

Τα αυτοκίνητα άλλων τύπων φυσικά δεν έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς. Τα Dacia Sandero, Opel Corsa, Peugeot 208 και Renault Clio πούλησαν όλα πάνω από 100.000 μονάδες.

Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία για τα μικρότερα οχήματα, η οποία είναι το πρότυπο Euro 7. Εάν εφαρμοστεί όπως είναι το 2025, υπάρχει φόβος ότι τα μικρά οχήματα θα εξαφανιστούν. Η Volkswagen, μεταξύ άλλων, έχει προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών λόγω των νέων προτύπων.

Το θετικό πάντως είναι ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα μειώσει τις επιπτώσεις των μεγαλύτερων οχημάτων στις εκπομπές ρύπων.

Εν τω μεταξύ, αν αναρωτιέστε πως να κάνετε το αυτοκίνητο σας πιο ενεργειακά αποδοτικό έως ώτου αποκτήσετε το δικό σας ηλεκτρικό όχημα, δείτε παρακάτω ένα βίντεο με 4 tips ώστε να το καταφέρετε.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!