7 ΟΡΟΣΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ PORSCHE

7 ΟΡΟΣΗΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ PORSCHE

7 ορόσημα μέσα από 70 χρόνια ιστορίας της Porsche

Πριν από 70 και πλέον χρόνια, η πρώτη Porsche, η οποία βασίστηκε στο Volkswagen Beetle 356, οδηγήθηκε στα πρώτα της μέτρα στην αυστριακή πόλη Gmünden. Πώς πέτυχε η Porsche να είναι μία από τις λίγες μεταπολεμικές μάρκες  που κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο φημισμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο; Κάναμε μια περιήγηση στα πλούσια αρχεία της Porsche και σας παρουσιάζουμε 7 σημαντικά ορόσημα της εταιρίας.

1948 - Το ξεκίνημα: Μοντέλο 356

art mg porsche356a2

Ο θρύλος λέει ότι ο Ferry Porsche δεν βρήκε κανένα αυτοκίνητο λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του, και έτσι άρχισε να το δημιουργεί μόνος του. Το αποτέλεσμα που ακολούθησε τις προσπάθειες αυτές, ήρθε 1948 με το μοντέλο 356 να παίρνει το όνομά του, ένα σπορ αυτοκίνητο που στηρίζεται στα θεμέλια της Volkswagen με τον αερόψυκτο κινητήρα μπόξερ 1,1 λίτρων. Λίγο μετά την έναρξη της παραγωγής της σειράς (έκδοση του 1950), το αυτοκίνητο με βάρος μόλις 585 κιλά απέκτησε όνομα και φήμη με την άνευ προηγουμένου ικανότητα χειρισμού για εκείνη την εποχή. Τα 356 θα παραμείνουν σε παραγωγή μέχρι το 1965, με συνολικά 79.000 αντίτυπα να κατασκευάζονται.

1963 - Η ανακάλυψη: Porsche 911

1967 porsche 911 s coupe

Ήδη το 1963, η Porsche προτείνει ένα διάδοχο του 356: το 901, εξοπλισμένο με εξακύλινδρο 2-λίτρων με..  -κρατηθείτε- 130 ίππους!  Μετά από ένα παράπονο από την Peugeot που είχε καταχωρίσει όλους τους τύπους ονομάτων με 0 στη μέση, το αυτοκίνητο μετονομάστηκε σε 911, μια μορφή που είναι τώρα για πάντα συνδεδεμένη με το πιο ολοκληρωμένο σπορ αυτοκίνητο που έχει παραχθεί ποτέ στον κόσμο. Με το 911, η Porsche δείχνει πόσο ισχυρή είναι η βασική ιδέα πίσω από τα σπορ αυτοκίνητά της: για περισσότερα από 50 χρόνια και 1 εκατομμύριο αντίγραφα αργότερα, το über-Porsche είναι σχεδόν αμετάβλητο. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο έχει γίνει όλα τα χρόνια το απόλυτο εικονίδιο της Porsche παγκοσμίως. Με όλες τις συνέπειές του στις τιμές της μεταχειρισμένης αγοράς.

1963-1987 Τα χρόνια της δόξας

porsche paris dakar

Η παρουσίαση του 911 είναι η αρχή μιας χρυσής εποχής για την Porsche, η οποία ορίζεται ως σημείο αναφοράς για τον σπορ χαρακτήρα της και την τεχνολογική δεξιοτεχνία. Οι Γερμανοί επιδεικνύουν την κυριαρχία τους σε σχεδόν κάθε αγώνα, με ηχηρές νίκες σε αγώνες αντοχής όπως το Le Mans, το Targa Florio και το 24 Hours of Daytona. Το 1984, η Porsche προσθέτει το ράλι Paris-Dakar στη γκάμα της με ένα μοντέλο 911 Carrera 4×4 που έχει υποστεί μετατροπή. Δύο χρόνια αργότερα θα έκαναν ξανά το ίδιο κόλπο, αυτή τη φορά με μια 959 που «καταπίνει» την άμμο στο πασίγνωστο ράλι.

1976-1987 Η περίοδος «Κιβώτιο Ταχυτήτων»

Featured image

Στη δεκαετία του 1970, η Porsche ήθελε να δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω επέκτασης βιομηχανικής κλίμακας, σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική της Volkswagen. Υπάρχει συνεργασία με τη Volkswagen για την παραγωγή του 914 – κοινώς γνωστό ως Volkswagen Porsche – με τις πολλές παραγγελίες να παραμένουν. Εν τω μεταξύ, η πετρελαϊκή κρίση πλήττει σοβαρά την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η συνεργασία μεταξύ της Volkswagen και της Porsche για τον προγραμματισμένο διάδοχο – το 924 – είναι αμφίβολη. Η Porsche, ωστόσο, αρνείται να εγκαταλείψει το έργο και ξεκινά το 1976 την παραγωγή του 924. Το μοντέλο ανταλλάσσει τον μεσαίο κινητήρα του 914 με ένα κιβώτιο ταχυτήτων (με εμπρόσθιο κινητήρα και πίσω κιβώτιο), και ως εκ τούτου προωθεί την έναρξη μιας επιτυχημένης γενιάς κιβωτίου ταχυτήτων που ολοκληρώνεται με τα 928, 944 και 968.

1987: Η κρίση

crisis stocks

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980, μετά τη διακοπή παραγωγής του 924, η Porsche πρέπει ξαφνικά να αντιμετωπίσει μια περιορισμένη και κατακερματισμένη γκάμα. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, και πολλά οχήματα παραμένουν απούλητα. Επιπλέον, η Porsche πλήττεται σκληρά από την κρίση του χρηματιστηρίου του 1987, όπου η πώληση του 911 καταρρέει εντελώς και απειλείται με πτώχευση. Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter Schutz φεύγει το 1987, η Porsche βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ο οικονομικός διευθυντής Heinz Branitzky αναλαμβάνει. Τίθεται στο τραπέζι ακόμη και η θυσία του 911. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει, καθώς  υπό την ηγεσία του Wendelin Wiedeking γίνεται  ενδελεχής αναδιάρθρωση, με την εταιρία να σώζεται από την πτώχευση.

2002: Η αναβίωση

Porsche Cayenne 2002 Apvidus 163115250 9

Ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηγεσία της εταιρείας. Ο Wendelin Wiedeking που, με την υποστήριξη της οικογένειας Porsche, πιέζει να προσθέσει ένα SUV στη γκάμα της εταιρίας. Σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος φωνάζει «δολοφονία και φωτιά» όταν το Cayenne παρουσιάστηκε στο κοινό το 2002 και χειροτερεύει όταν αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιείται ένας πετρελαιοκινητήρας. Μέχρι σήμερα, το Cayenne παραμένει ένα αγκάθι στα μάτια πολλών θαυμαστών της Porsche που ήθελαν να μη ξεφύγει η εταιρεία από τον καθαρόαιμο αγωνιστικό και σπορ χαρακτήρα της, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το SUV ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της μάρκας. Χωρίς το Cayenne, το Panamera και τις έντονα αμφισβητούμενες υβριδικές παραλλαγές και των δύο μοντέλων, το 911 μπορεί να ήταν παρελθόν σήμερα.

2018: Το μέλλον

Porsche Taycan Turbo S 01@2x

Η Porsche το 2018 γιόρτασε τα 70 της χρόνια, Και όπως όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, βρίσκεται από τότε στη διαδικασία ενός άνευ προηγουμένου μετασχηματισμού. Με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen, ( Δείτε τα προσφερόμενα αυτοκίνητα Volkswagen της autobest.eu εδω )  που είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση, η Porsche ολοκληρώνει την Taycan – πιο γνωστή με το όνομα του έργου “Mission E” και, σύμφωνα με την Porsche, ενσαρκώνει το μέλλον των σπορ αυτοκινήτων. Το τετραθέσιο έχει 600 ίππους κάτω από το καπό και υπόσχεται ακτίνα δράσης πάνω από 500 χλμ., επιτάχυνση από 0 έως 100 χλμ. / Ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα και χρόνο φόρτισης μόλις 15 λεπτών για την επαναφόρτιση των μπαταριών έως και 80% . Προς το παρόν, η Porsche 911 συνεχίζει να ορκίζεται με τον υπέροχο ήχο «flat six» Το μόνο ερώτημα παραμένει: για πόσο καιρό;

Η απόκτηση μιας Porsche, δεν είναι πια ένα μακρινό όνειρο. Όσοι ξέρουν και εκτιμούν την τελειότητα στην αυτοκίνηση μπορούν να αποκτήσουν ένα από τα διαμάντια της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Autobest.eu αναλαμβάνει να βρει για εσάς το μοντέλο της Porsche που σας ενδιαφέρει, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

logo autobest apostolopoylos blackletters
Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!