Η Αμερική θέλει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Αμερική θέλει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Αμερική θέλει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Αμερική θέλει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 τα μισά νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα του θα πρέπει να είναι χωρίς εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αναφέρει μια ημερομηνία λήξης για τους κινητήρες καύσης.

Θα ήταν ίσως καλό απο οικολογικής πλευράς να απαγορευτούν οι κινητήρες καύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχουν ανακοινώσει οτι θέλουν να κάνουν κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλά αν ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίσει να λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα , αυτό προφανώς δεν βοηθά και πολύ. Ευτυχώς, θετικά νέα μας φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως προς αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα εκτελεστικό διάταγμα που δηλώνει ότι μέχρι το 2030 τα μισά νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι χωρίς εκπομπές ρύπων . Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά με τα ευρωπαϊκά σχέδια. Εκτός από τα οχήματα με μπαταρία και υδρογόνο, τα υβρίδια plug-in περιλαμβάνονται επίσης στη γκάμα.

Μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση

Usaelec 1

Η αμερικανική προσέγγιση είναι επομένως πολύ πιο μετριοπαθής από τα ευρωπαϊκά σχέδια σε αυτόν τον τομέα. Πράγματι, ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο εξακολουθεί να εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου , ακόμη και αν είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης εμπλέξει τη βιομηχανία αυτοκινήτων σε αυτά τα σχέδια και μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή τους . Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η μετάβαση να είναι ομαλή και να ενθαρρυνθεί ευρέως.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη ορίσει μια γενική ημερομηνία λήξης για τον κινητήρα καύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτεία της Καλιφόρνια , πάντα πρωτοπόρος από άποψη οικολογίας, το έχει ήδη κάνει και μόνο οχήματα που δεν παράγουν εκπομπές ρύπων μπορούν να πωληθούν εκεί μετά το 2035 .

Νικήστε την Κίνα

Με αυτό το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ευρύτερες φιλοδοξίες από την απλή προώθηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ήττα της Κίνας ». Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα στήριξης άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) που θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου φόρτισης, τη μετατροπή των εργοστασίων και την αναζήτηση έρευνας για αυτή την ενεργειακή μετάβαση.

Μένει να δούμε τι θα γίνει τελικά πράξη απ’ όλες αυτές τις αποφάσεις, και φυσικά να δούμε τι θα πράξει και η Ελλάδα σχετικά με αυτό το ζήτημα στο μέλλον.

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!