Πώς να εξοικονομήσετε καύσιμα – ο απόλυτος οδηγός

Πώς να εξοικονομήσετε καύσιμα – ο απόλυτος οδηγός

Πώς να εξοικονομήσετε καύσιμα - ο απόλυτος οδηγός

Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων είναι μια συνεχής πηγή απογοήτευσης για τους οδηγούς.

Για να βοηθήσουμε τους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρήματα όταν γεμίζουν το ρεζερβουαρ,  έχουμε συγκεντρώσει τον απόλυτο οδηγό για οικονομική οδήγηση. Μερικές φορές γνωστό ως οικολογική οδήγηση, αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τα πολύ σημαντικά χιλιόμετρά σας ανά λίτρο (km/L).

Αν και η ταχύτητα με την οποία οδηγείτε είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τις οδηγικές σας συνήθειες που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα χρήματα που ξοδεύετε για καύσιμα.

8 συμβουλές εξοικονόμησης βενζίνης και ντίζελ

1. Φροντίστε να συντηρείτε το όχημά σας

Η τακτική συντήρηση και σέρβις βελτιώνει την απόδοση του οχήματός σας και επομένως μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν φουσκώσει στη σωστή πίεση, όπως υποδεικνύεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας, καθώς τα ελαστικά με υποφούσκωμα και υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία καυσίμου. Οι πιέσεις των ελαστικών θα ποικίλλουν ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρετε: εάν έχετε τέσσερις επιβάτες και αποσκευές, τότε θα χρειαστείτε τα ελαστικά σας φουσκωμένα στη μέγιστη συνιστώμενη πίεση.

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο σχετικά με σημαντικούς ελέγχους συντήρησης που πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικά.

2. Απαλό δεξί πόδι: υψηλότερη δυνατή ταχύτητα εντός του ορίου ταχύτητας

Η υπερβολική ταχύτητα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κατανάλωσης καυσίμου, επομένως το να έχετε ένα ελαφρύ δεξί πόδι και να διασφαλίζετε ότι όλη η επιτάχυνση είναι ήπια είναι πολύ σημαντική για την οδήγηση με οικονομία καυσίμου.

Φυσικά θα πρέπει πάντα να επιταχύνετε πολλές φορές σε ένα ταξίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε σαν να βρίσκεστε στη γραμμή εκκίνησης σε μια πίστα αγώνων!

Πιθανώς το μεγαλύτερο μυστικό για να επιτύχετε υψηλά χιλιόμετρα ανα λίτρο είναι να οδηγείτε με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα για το όχημά σας, διατηρώντας παράλληλα το όριο ταχύτητας. Η καλύτερη συμβουλή στις αστικές περιοχές είναι να αλλάζετε ταχύτητες όσο πιο γρήγορα μπορείτε με τις χαμηλότερες δυνατές στροφές, πιθανώς περίπου στις 2000 σ.α.λ. Θυμηθείτε: όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται ένας κινητήρας, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει.

Αυτή η βέλτιστη ταχύτητα οικονομίας καυσίμου θα είναι διαφορετική για κάθε αυτοκίνητο.

Αν και υπάρχει ιδανική ταχύτητα, οι συνθήκες του δρόμου και οι κλίσεις δεν σας επιτρέπουν συχνά να ακολουθήσετε αυτή την προτεινόμενη ταχύτητα, επομένως πρέπει να αυτοσχεδιάζετε και να μάθετε να προσαρμόζετε την οδήγησή σας ανάλογα με το δρόμο που ακολουθεί, μια τεχνική που συχνά αναφέρεται ως υπερμιλία ή οικολογική οδήγηση.

Γενικά μιλώντας, δεν υπάρχει καμία ταχύτητα οδήγησης που να είναι η βέλτιστη για οικονομία καυσίμου.

Με τα χρόνια, η ταχύτητα των 90 χλμ/ώρα έχει συχνά αναφερθεί ως η βέλτιστη ταχύτητα. Αυτό οφειλόταν στο ότι η παλιά δοκιμή κατανάλωσης καυσίμου εκτελούνταν σε δύο ταχύτητες:  90 χλμ/ώρα και 120 χλμ/ώρα – και τα 90 χλμ/ώρα ήταν πάντα, χωρίς έκπληξη, η πιο αποδοτική από αυτές. Συνήθως, τα αυτοκίνητα είναι πιο αποτελεσματικά στα 72-80 χλμ/ώρα.

Εκτός από την οικονομία καυσίμου που διαφέρει από όχημα σε όχημα, εξαρτάται επίσης από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η πίεση των ελαστικών, η παρουσία σχαρών οροφής και ο τρόπος οδήγησης – τα οποία καλύπτονται σε αυτόν τον οδηγό.

3. Προβλέψτε: προσπαθήστε να μην χάσετε την ορμή

Σύμφωνα με το παραπάνω σημείο, η διατήρηση του αυτοκινήτου στη σωστή ταχύτητα είναι απαραίτητη για την οικονομία καυσίμου. Προφανώς, αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες κυκλοφορίας και το τι συμβαίνει στο δρόμο μπροστά, αλλά η επιβράδυνση και η εκ νέου επιτάχυνση καταναλώνουν φυσικά περισσότερο καύσιμο.

Η καλύτερη συμβουλή είναι να οδηγείτε όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χρησιμοποιώντας απαλά το τιμόνι, το γκάζι και τα φρένα. Όταν επιβραδύνετε, είναι σημαντικό να παραμένετε σε ταχύτητα καθώς ο διακόπτης διακοπής καυσίμου σε έναν κινητήρα έγχυσης καυσίμου ενεργοποιείται, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται καύσιμο κατά το φρενάρισμα.

Προσπαθήστε να προβλέψετε τι πρόκειται να συμβεί μπροστά σας κοιτάζοντας πολύ μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε τα φανάρια με κόκκινο χρώμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε στο γκάζι ή να επιβραδύνετε φυσικά και ενδεχομένως να συνεχίσετε να κινείστε σε αντίθεση με το να σταματήσετε.

Η οδήγηση σε λόφους καταστρέφει την οικονομία καυσίμου. Όταν εντοπίσετε έναν λόφο που έρχεται, προσπαθήστε να επιταχύνετε λίγο πριν τον φτάσετε και μετά χαλαρώστε καθώς ανεβείτε. Η επιπλέον ορμή θα πρέπει να είναι αρκετή για να ελαχιστοποιήσει την πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου.

4. Το cruise control χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο;

Το cruise control βοηθά μόνο στην οικονομία καυσίμου όταν οδηγείτε σε σταθερή επίπεδη επιφάνεια, γι’ αυτό είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.

Ένα από τα κλειδιά για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, το cruise control μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά σε επίπεδες επιφάνειες, κάνοντας την οδήγησή σας όσο το δυνατόν πιο αποδοτική στα καύσιμα, αναιρώντας την περιττή επιτάχυνση.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιούσατε τακτικά το cruise control σας, όχι σε επίπεδους δρόμους, θα αντιμετωπίσατε προβλήματα που θα αύξαναν την κατανάλωση καυσίμου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το cruise control σας θα ήταν πιο αργό για να αντιδράσει στις αλλαγές κλίσης, δηλαδή όταν φτάνετε στο φρύδι ενός λόφου – οπότε κανονικά θα αφαιρούσατε το πόδι σας από το γκάζι για να διατηρήσετε μεγαλύτερη σταθερή ταχύτητα κατά την κάθοδο – το cruise control σας θα κρατήσει την τροφοδοσία για λίγο ακόμα, καθώς δεν μπορείτε να δείτε την αλλαγή της κλίσης μπροστά σας. Η τακτική οδήγηση με αυτόν τον τρόπο θα οδηγούσε σε χειρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι δρόμοι με τη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου στη χώρα δεν είναι ήσυχοι εξωαστικοί διπλοί δρόμοι ή δρόμοι της πόλης με ταχύτητα 35 χλμ την ώρα, αλλά αυτοκινητόδρομοι. Εδώ μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σε βέλτιστη ταχύτητα και να οδηγήσετε απαλά, χρησιμοποιώντας ελάχιστο καύσιμο.

5. Μειώστε την αντίσταση

Μην αφήνετε τις σχάρες οροφής και το κουτί της οροφής σας επάνω στο αυτοκίνητη χωρίς λόγο, γιατί δημιουργούν αντίσταση στον αέρα και κάνουν το αυτοκίνητό σας να καταναλώνει περισσότερο καύσιμο μέσω του φαινομένου «έλξης». Αυτό αυξάνεται όσο πιο γρήγορα οδηγείτε.

Σύμφωνα με το Energy Saving Trust, μια άδεια σχάρα οροφής προσθέτει 16% αντίσταση όταν οδηγείτε με 120 χλμ. Με την ίδια ταχύτητα, ένα κιβώτιο οροφής προσθέτει 39%, καθιστώντας το όχημά σας πολύ λιγότερο οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου.

Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και η οδήγηση με ανοιχτό παράθυρο και είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε αν θέλετε να μειώσετε την αντίσταση.

6. Το κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερα καύσιμα;

Η απάντηση είναι ναι. Μην χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας εκτός και αν το χρειάζεται, καθώς χρησιμοποιεί ισχύ κινητήρα και επομένως αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

Αυτό ισχύει τόσο για τη θερμότητα όσο και για την ψύξη, γι’ αυτό προσπαθήστε να ντύνεστε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητό σας, εάν η κατανάλωση καυσίμου είναι μεγάλη ανησυχία για εσάς.

7. Συνδυάστε ταξίδια: ένας ζεστός κινητήρας είναι πιο αποδοτικός

Σκεφτείτε να κάνετε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής αντί για πολλά σύντομα ταξίδια. Μόλις ζεσταθεί ο κινητήρας θα λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό του τρόπο, ενώ πολλές κρύες εκκινήσεις θα αυξήσουν την κατανάλωση καυσίμου, παρόλο που η συνολική χιλιομετρική απόσταση μπορεί να είναι ίδια

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα Record Road Trip της RAC συνέχισε να πηγαίνει σχεδόν συνεχώς, σταματώντας μόνο για 20 λεπτά τη φορά στο δρόμο για την επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ οδήγησης σε 14 χώρες με μία δεξαμενή καυσίμου. Αυτό ήταν 1.158,9 μίλια, οδηγώντας με μέση ταχύτητα 45 mph και πετυχαίνοντας απίστευτα ρεκόρ οικονομίας 75,9 mpg.

8. Ελαφρώνουμε το φορτίο

Αν και αυτό δεν πρόκειται να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στην οικονομία καυσίμου, είναι λογικό ότι όσο βαρύτερο είναι ένα όχημα, τόσο περισσότερο καύσιμο θα καταναλώσει.

Για αυτόν τον λόγο, μην κρατάτε περιττά αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ σας, καθώς όλα προσθέτουν βάρος στο όχημά σας, κάτι που δεν πρόκειται να βοηθήσει στην οικονομία καυσίμου σας μακροπρόθεσμα.

Τι είναι η υπερμιλία;

Υπό το πρίσμα των αυξήσεων του κόστους καυσίμου, η τεχνική της υπερμιλίλωσης έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως βέλτιστη πρακτική οικονομίας καυσίμου.

Αν και έχει ένα φανταχτερό όνομα, απλά ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα.

Τι λένε οι ειδικοί

Η επαγγελματίας οδηγός αγώνων Rebecca Jackson και ο δημοσιογράφος αυτοκινήτου Andrew Frankel κατέρριψαν ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τις περισσότερες χώρες που επισκέφθηκαν με ένα μόνο ρεζερβουάρ καυσίμου, έτσι γνωρίζουν ένα ή δύο πράγματα για το πώς να οδηγούν οικονομικά. Παρακάτω είναι οι συμβουλές τους.

Η συμβουλή της Rebecca Jackson

“Για να σημειώσετε οποιοδήποτε παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης καυσίμου, πρέπει να κοιτάξετε όσο το δυνατόν περισσότερο μπροστά για να προλάβετε τους επερχόμενους κινδύνους. Αυτή είναι μια καλή γενική συνήθεια οδήγησης, αλλά ήταν απολύτως κρίσιμη για εμάς.

“Το μόνο που έχει να κάνει είναι να συνεχίζεις να κινείσαι και να μην χάνεις την ορμή. Η επιτάχυνση από την ακινητοποίηση είναι πολύ δαπανηρή από άποψη κατανάλωσης καυσίμου και το ίδιο ισχύει και για κάθε απότομη κλίση.

“Προσπαθήσαμε να μην χρησιμοποιούμε τόσο πολύ τα φρένα, μειώνοντας το γκάζι για να μειώσουμε την ταχύτητα. Εάν μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε αργά αντί να σταματάτε στην κυκλοφορία, αυτό είναι καλό, αλλά πρέπει να έχετε επίγνωση ότι δεν πονάτε τους άλλους οδηγούς φεύγοντας πολύ μεγάλο κενό πίσω από το αυτοκίνητο μπροστά.

“Πρέπει να ακούτε τον κινητήρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε υπερβολικές στροφές, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε αρκετές, επομένως είναι μια καλή ισορροπία καθώς δεν θέλετε το αυτοκίνητο να κοπιάζει πάρα πολύ.”

 

Η συμβουλή του Andrew Frankel

«Αν φτάνετε σε έναν κυκλικό κόμβο, πρέπει να ξέρετε αν θα μπορέσετε να περάσετε χωρίς να επιβραδύνετε πολύ, ρυθμίζοντας πολύ προσεκτικά την ταχύτητά σας πριν μπείτε.

“Και, εάν έχετε έναν λόφο να ανεβαίνει, πρέπει να κρίνετε όχι μόνο την κλίση, αλλά και την πιθανή διάρκειά του. Εάν μπορείτε να δείτε ότι είναι μόνο μια μικρή άνοδος, είναι καλύτερα να ανεβείτε, να χάσετε την ταχύτητα και να μείνετε σε ταχύτητα αντί να αλλάξετε Κάθε λόφος είναι επομένως διαφορετικός και φυσικά υπάρχει ένα στοιχείο εικασίας».

 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο του road trip που έσπασε ρεκόρ εδώ:

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!